1930-1940
Boekensteunen gemaakt op Bali.
|
1925-1935
|
Zeer uniek en bijzonder houten beeld van I GEREMBOEANG,
uitbeeldend het moment tussen leven en dood.
|
Belangrijk tijdsdokument in de geschiedenis van de houtsnijkunst
en de ontwikkeling ervan op Bali.
|
In 2008 door ToboArt geleverd aan het Tropenmuseum te Amsterdam,
waar het nu permanent wordt tentoongesteld.
|
|
HERNIEUWDE BELANGSTELLING
VOOR BALINESE KUNST
|
Het is nu 9 jaar geleden dat de omvangrijke Bali-beelden kollektie van Arend de Roever werd geveild in Singapore. Hierbij werden alle beelden verkocht, met als hoogste opbrengst een plankje van een liggende Balinese vrouw, gemaakt door I Geremboeang, die het astronomische bedrag van 41.000 Singapore Dollar opbracht, omgerekend 25.000 Euro! Een schitterend maansverduisterings-beeld bracht 10.000 Euro op, en een staande priester bracht 4.700 Euro op (deze laatste kwam uit de ToboArt-kollektie). De catalogus van deze veiling is nog steeds verkrijgbaar via deze site.
Na de Bali-Art Deco tentoonstelling in Delft was dit het tweede grote evenement in korte tijd op het gebied van Balinese kunst. Naturlijk heeft dit een effekt op de kunstmarkt. Er is duidelijk een grotere vraag (en belangstelling) ontstaan naar goede kwaliteitsbeelden, met als voorkeur de Pita Maha beelden uit de periode 1930-1940.
Op Nederlandse veilingen in 2010 werden al prijzen betaald voor dit soort beelden in de orde van 3000 tot 4000 Euro. Verzamelaars weten natuurlijk ook de kwaliteit te zien, en realiseren zich dat dit soort vooroorlogse beelden steeds moeilijker te vinden zijn. We mogen ons als Nederlanders gelukkig prijzen dat er tamelijk veel houtsnijwerk (en natuurlijk andere Indie-souvenirs) is meegenomen door de Indie-gangers van voor 1950. Ik vermoed dat Nederland samen met de Verenigde Staten (vooral Amerikanen gingen als toerist naar het vooroorlogse Bali en kochten allemaal een souvenir) de grootste voorraad Bali beelden bezit.
In 2010 is er in het Puri Lukisan Museum te Ubud een overzichtstentoonsteling gehouden van de hedendaagse houtsnijder I Wayan Darlun (Mas, Bali), wiens werk onder vooral Indonesische verzamelaars populair is. Ook van deze tentoonstelling is een catalogus beschikbaar die via deze site verkrijgbaar is.
Op de engelstalige variant van deze site staat onder deze info-pagina een tekst van Dr Knight die hij in 1939 schreef voor het Amerikaanse tijdschrift the NATIONAL GEORAPHIC. Het gaat over het vooroorlogse Bali met zulke rake standpunten en vaststellingen, dat het meeste nog steeds waar is tot op de dag van vandaag (2019). Ik nodig de Bali verzamelaar/liefhebber uit dit artikel aandachtig te lezen, vooral wat betreft de kunstontwikkeling in het Bali tijdens de Pita Maha periode (1928-1940). Ik heb bewust geen Nederlandse vertaling gemaakt, omdat dat de kracht van het artikel aanmerkelijk zou verminderen.
|
|
|
|