Nieuw
Houten beeld van een legong danseres
1930-1940
Geweldig kundig gesneden beeld van danseres die de vogeldans uitvoert. Met behulp van armvleugels bootst ze de bewegingen van een vogel na.
Het meest opmerkelijke is de konditie; het beeld heeft de lange reis van Bali naar Nederland overleefd, en dat is echt een wonder te noemen. Hoeveel van dit soort beelden zijn niet beschadigd geraakt.
Als men goed de foto's bekijkt dan kun je zien hoe de vleugels niet alleen flinterdun gesneden zijn maar ook nog eens met een curve. Het is bekend dat de houtsnijders van Bali zich specialiseerden in bepaalde genrestukken die ze perfekt konden snijden. Zo heb ik ooit eerder eenzelfde beeld gehad van deze snijder, echter dat beeld was ernstig beschadigd.
Als U op de foto klikt zijn er meerdere foto's van dit beeld te zien.
|
Nieuw
Houten beeld van een zittende Balinese vrouw uit de jaren 1930-1940
Als U op de foto klikt is er meer info&foto's.
1930-1940
Fraai verstilde pose
|
het gouden hert getroffen door Rama's pijl, een scene uit de Hindu epos Ramayana.Klik op de foto voor meer info&foto's
1930-1940
Het ietwat uitgerekte lichaam van het hert is consistent met de manier van houtsnijden uit de jaren 30 op Bali.
Ledematen en vooral vingers worden overdreven lang weergegeven.
|
Balinese priester met wijwater vat
1930-1940
Fraai priester beeld uit de Pita Maha periode(1928-1945). Het beeld bevat prachtige details; het wijwatervat is opengewerkt en de voeten en vingers zijn met veel aandacht gesneden. Ook zijn de vloeiende lijnen van de art deco duidelijk zichtbaar . Gesneden uit het dure satijnhout wat toen alleen voor de beste snijders van het dorp beschikbaar was. Prachtig afgewerkt met een fijn patin. Klik voor meer foto's&info op de foto.
|
Nieuw
Houten beeld van een Balinese vrouw in een spiegel kijkend.
1930-1940
Met strakke vormen en duidelijke lijnen heeft de Balinese houtsnijder dit uiterst kleine (19 cm!) beeldje gesneden tot een prachtig objekt. Als U op de foto klikt is er meer info&foto's.
|
Houten beeld van een kameleon door Bali meestersnijder I Rangkoes.
1930-1950
Typisch Pita Maha beeld waarbij een goede snijkunst samengaat met Balinese magie. Het beeld is gemaakt door I Rangkoes uit het kunstenaarsdorp Njuh Kuning, waar veel specialisten van dier beelden woonden en werkten. Andere bekende namen van dit genre zijn I Silur en I Tame. Rangkoes heeft nog zo'n beeld gemaakt, dat zich nu in het Puri Lukisan museum in Ubud bevindt, zie de 6de foto. Dit beeld is afgebeeld in het standaard boek over Bali van Dr Goris; 'Atlas Kebudajaan, Cults and Customs ,1952'. Hoogst waarschijnlijk was de kunstschilder Rudolf Bonnet zo onder de indruk van het beeld dat hij het rechtstreeks van de kunstenaar heeft gekocht, en uiteindelijk mee naar Nederland heeft genomen...
|
Zittende vrouw met spiegel. Balinees houtsnijwerk uit de vooroorlogse jaren.
1930-1940
Indrukwekkend groot beeld uit de Pita Maha periode(52 cm hoog!). Wat opvalt zijn de prachtige lijnen die van boven naar benden lopen, en blader-motief op de hoofddoek. Ook het markante gezicht is expressief gesneden. Zoals bij zoveel kunstuitingen op Bali kan vrij worden gekopieerd. Zo is dit beeld ook vaak gekopieerd, en is dit beeld waarschijnlijk het orgineel waarop de latere beelden zijn nagemaakt. Iedere foto kan tweemaal worden vergroot.
|
Vrouw met kind. Houten beeld gemaakt op Bali.
1920-1930
Bijzonder lang beeld (uiterst zeldzaam!) Gesneden in de Art Deco stijl die toen net in Bali bekend werd. Een vergelijkbaar beeld werd tentoongesteld op de tentoonstelling "ART DECO OP BALI" in museum Nusantara te Delft in 2005. In het bijbehorende boek van Frans Leidelmeier "Art Deco beelden van Bali 1930-1970" staat het afgebeeld op blz 69. Door steeds een maal te klikken op de foto kunt U de foto tweemaal vergroten.
|
Vrouw met 3 vogels op haar lichaam. Gemaakt op Bali in de jaren 30.
1920-1930
Bijzonder lang beeld (uiterst zeldzaam!). Later is een bredere voet gemaakt en ingepast vanwege de lengte van het beeld. Dit beeld moet een van de eersten zijn geweest in deze vorm. Later is deze sculptuur in vele varianten nagemaakt. Door steeds een maal te klikken op de foto kunt U de foto tweemaal vergroten.
|
Vogel met prooi (Art Deco)
1930-1940
Fraai gestileerde vogel met opvallende gedraaide nek.
| | |