Kunst uit Bali en Indonesië
                    Skip Navigation Links

Gehele collectie  >  Houtsnijwerk - voor 1942  >  TOBO-00621  >  Blader door alle afbeeldingen  >  Blader door alle afbeeldingen (groot)
Kunstwerk 1 van 1
Kunstwerk-code: TOBO-00621 
Categorie: Houtsnijwerk - voor 1942  
Omschrijving: Geniale houten skulptuur van een slapende vrouw in art deco stijl. Gemaakt op Bali in de dertiger jaren. 
Periode: 1930-1940 
Commentaar: In deze skulptuur komt de vernieuwde houtsnijkunst in de Pita Maha-tijd het best tot uiting. De kunstenaar, I Geremboeang vindt voor ieder detail een geniale oplossing. Kijk naar de positie van de armen en handen, en die van de voeten. Door de benen hoog op te trekken wordt de spanning van het beeld verhoogd, maar blijft het intieme karakter intakt. Het hoofd is niet naar opzij gericht, maar recht omhoog kijkend wat een maximum aan expressie oplevert. Het haar is gestileerd en prachtig weggewerkt naar een kant van de skulptuur. Bedenk dat een houtsnijder deze vorm al in gedachte moet hebben voordat hij ook maar een eerste laagje hout van het blok afsnijdt! Omdat bij Geremboeang de nieuwe Bali kunst het puurst tot ontwikkeling komt, citaat van Bonnet in 1936, kan het niet anders zijn dat de grote meester I Geremboeang dit prachige plankje gesneden heeft. De geniale stijl verraad zijn signatuur. Klik op de foto voor meer foto's en info. 
Kwaliteit: VERY HIGH QUALITY  
Hoogte in cm: 11 
Breedte in cm: 21 
Diepte in cm: 36 
Signatuur aanwezig: Geen signatuur aanwezig 
Signatuur:  
Plaats v/d signatuur:  
Bijzonderheden: Gaaf  
Kunstenaar:
Klik voor meer info
Made Geremboeang
(1912 - 1985)
Volgens Bonnet de meest pure houtsnijder van de nieuwe snijkunst in Bali begin jaren 30. Begon als maker van Topeng-maskers, maar ontwikkelde zich snel tot een zeer vaardig snijder van beelden met een alledaags karakter. Geremboeang beelden zijn zeer zeldzaam en zeer gezocht onder verzamelaars. Tijdens een recente veiling in Singapore (Mei 2010) bracht een Geremboeang-sculptuur 25.000 euro op.Klik voor een uitvergroting
Klik voor een uitvergroting
Klik voor een uitvergroting
Klik voor een uitvergroting
Klik voor een uitvergroting
Klik voor een uitvergroting

  
2 0 2 0  ©   T O B O  A R T